Utredningen om EU:s avskogningsförordning presenterar sina rekommendationer – Skogsindustrierna oroade för konsekvenserna
Utredningen om hur svensk rätt ska anpassas till EU:s avskogningsförordning har presenterat sina slutliga rekommendationer. Enligt branschföreningen Skogsindustrierna är dock oroade för att förordningen kan påverka svenska företag negativt.
– Utredningen har haft goda intentioner, men vi ser stora risker med de föreslagna reglerna, säger Emma Berglund, ansvarig för skogsfrågor i EU och internationellt på Skogsindustrierna. Hon var även med i utredningens expertgrupp.
En av de största oroarna är att förordningen går längre än kraven i EU:s miljöbrottsdirektiv. Det kan leda till straffvapen för de som bryter mot förordningens krav.
– Vi uppmanar regeringen att inte överimplementera EU-kraven. Lagstiftningens syfte är att minska avskogning i delar av världen där det är ett verkligt problem, men Sverige är ett land med mycket låg risk för avskogning, säger Emma Berglund.
Utredningen föreslår också att finansieringen av myndigheternas kontroller av efterlevnaden ska läggas på företagen, istället för att finansieras av statsanslag. Detta kan enligt Skogsindustrierna sänka konkurrenskraften för svenska produkter.
– Vi ser med oro på detta förslag, som vi menar riskerar att försämra konkurrenskraften för svenska produkter. Regelverket kommer i sig medföra ökade kostnader och detta förslag lägger ytterligare börda på svenska företag, säger Emma Berglund.
Skogsindustrierna anser att det är viktigt att införa skarpa straffsanktioner med stor försiktighet, eftersom Sverige har låg risk för avskogning. De oroas också över att förordningen kan leda till administrativa misstag, vilket kan resultera i konsekvenser för svenska företag.