Förtydliga regler för brandskydd i byggnader
Boverket har tidigare skrivit om att byggreglerna för brandskydd har fått ett nytt format, en ny struktur och förtydligats i en egen föreskrift. Nu finns en vägledning som ska göra syftet med reglerna tydligt och hjälpa till med tolkningen av dem.
Översynen av reglerna om brandskydd i byggnader
Översynen av reglerna om brandskydd i byggnader är ett delprojekt i Möjligheternas byggregler. De tidigare säkerhetsreglerna ingick i en och samma föreskrift, Boverkets byggregler (BBR) avsnitt 5, men är alltså nu samlade i egen föreskrift.
Ny vägledning
- Vi har minskat regelmassan och förenklat den. De allmänna råden är hållna till ett minimum. Och nu har vi fått färdig den vägledning som vi utlovade, säger Johan Lindbom, brandingenjör på Boverket.
Den nya föreskriften innehåller enbart regler, inga exempel. Det gör däremot vägledningen. Den exemplifierar och förklarar vad reglerna handlar om, varför de existerar och vad syftet med dem är. Med hjälp av utvecklande texter kring alla paragrafer, illustrationer och länkar hoppas Boverket att vägledningen kan ge förståelse för vilka möjligheter det finns att tillämpa reglerna enligt de krav som tas upp.
Säkerhetsnivå uttryckt genom funktionskrav
Boverket har inte svar på alla "hur", men den nya föreskriften har en tydlig struktur med funktionskrav och preciserade krav som ger uttryck för den säkerhetsnivå som eftersträvas. Funktionskraven är teknik- och materialneutrala, vilket öppnar för egna lösningar.
Skärpta krav på dolda utrymmen
Modulbyggnader med regelstomme kan ibland få spridning mellan modulerna i dolda utrymmen. En ganska liten brand kan därmed få stora konsekvenser. Därför har kraven på hur dolda utrymmen ska hanteras skärpts och här handlar det om att utforma konstruktionen så att brandspridningen begränsas.
Krav på enskild brandcell och brandgasventilation
När det gäller energilagring är det nya krav på brandgasventilation, egen brandcell och i vissa fall brandsluss. Trygghetsboenden kräver boendesprinkler och spisvakt och alla förskolor måste ha brand- och utrymningslarm.
Fördelen med en vägledning
Fördelen med en vägledning är att den är levande jämfört med en föreskrift, säger Johan. Vi har redan fått in frågor, men tar gärna emot fler synpunkter så att vi kan förbättra vägledningen och på sikt publicera den i uppdaterad version. Enklast är att mejla Boverket så hamnar frågan hos rätt person. Vägledningen är tillgänglig på Boverket.se.