Batterilagring har potential att spela en viktig roll i energiomställningen
Batterilagring har blivit en växande marknad, trots ekonomiska utmaningar i flera branscher. Stora batterilager kan lagra el och släppa ut den vid behov, men till skillnad från ett mobilbatteri levererar de sin energi direkt till elnätet. Den ekonomiska potentialen har lett till en explosion av ansökningar om att ansluta dem till elnätet.
Stor efterfrågan men osäker framtid
Den ekonomiska potentialen har lett till att nätoperatörer varnar nu för att det finns en risk för ett överutbud. Det är dock osäkert om alla planerade anläggningar faktiskt kommer att byggas. I takt med att förnybar energi byggs ut ökar behovet av flexibilitet i elnätet. Batterier kan bidra till att utjämna variationer i elproduktionen, exempelvis vid perioder utan vind eller sol.
Snabb tillväxt av storskaliga batterier
Trots att det idag finns få storskaliga batterilager är utvecklingen snabb. Enligt officiella uppgifter har de installerade lagren en effekt på 2,2 gigawatt, vilket motsvarar ungefär två brunkols- eller kärnkraftverk. Detta är dock fortfarande en liten del av den totala efterfrågan på el.
Nätoperatörer översvämmas av ansökningar
Elnätsbolagen har svårt att hantera den stora mängden ansökningar om att ansluta batterilager. Enbart hos de stora nätoperatörerna har det inkommit 650 ansökningar motsvarande en sammanlagd effekt på 226 gigawatt. Många ansökningar ligger även hos lokala elbolag.
Planer betyder inte att batterilager blir verklighet
Trots det stora antalet ansökningar är det inte säkert att dessa batterilager verkligen byggs. För närvarande finns endast 2,2 gigawattimmar i drift, och 206 megawattimmar är planerade. För 2026 beräknas denna siffra öka till tre gigawattimmar, men därefter ser tillväxten ut att plana ut.
Utmaningar för nätanslutning och tillstånd
Den stora skillnaden mellan ansökningar och faktiska byggprojekt beror till stor del på att nätoperatörer och myndigheter har begränsade resurser att hantera ansökningarna. Det råder brist på personal för att behandla nätanslutningsansökningar, och många kommuner och regioner saknar kapacitet att snabbt ge bygglov.