Elpriser i Sverige och Norden
Stigande spotpriser i SE1 och SE2 och sjunkande spotpriser i SE3 och SE4. Systempriset sjönk med 56 procent jämfört med föregående vecka och veckomedel landade på 17,4 EUR/MWh. Detta är en betydande förändring som kan ha en stor inverkan på elkonsumenter och producenter i Sverige och Norden.
Spotpriser i olika elområden
Spotpriset i elområde SE1 ökade med 30 procent där medel blev 7,7 EUR/MWh. I SE2 ökade spotpriset med 29 procent och veckomedel var 7,8 EUR/MWh. Dessa ökningar kan bero på en ökad efterfrågan på el i dessa områden, eller en minskad tillgång på elproduktion. I SE3 minskade spotpriset med 57 procent där medel blev 16 EUR/MWh, och i SE4 sjönk spotpriset med 56 procent där medel blev 21,3 EUR/MWh. Dessa minskningar kan bero på en ökad tillgång på elproduktion eller en minskad efterfrågan i dessa områden.
Terminspriser på råvaror
Terminspriserna på kol ökade med 2 procent och hade ett veckomedel på 95,9 USD/ton. Oljepriset minskade med 4,3 procent och veckomedlet landade på 70,4 USD/fat. Gaspriset sjönk med 6,3 procent där veckomedel blev 41,5 EUR/MWh. Dessa förändringar i råvarupriser kan ha en inverkan på elpriserna i Sverige och Norden, eftersom kol, olja och gas används för att producera el.
Tillgänglig kärnkraft
I Sverige låg den tillgängliga kärnkraften på i genomsnitt på 93 procent, och i Norden låg den på 80 procent. Detta betyder att en stor del av Sveriges och Nordens kärnkraftverk var i drift under veckan, och bidrog till elproduktionen.
Vindkraftsproduktion
Vindkraftsproduktionen i Sverige ökade med 48 procent, och i Norden med 36 procent jämfört med föregående vecka. Detta är en betydande ökning, och visar att vindkraften spelar en allt viktigare roll i elproduktionen i Sverige och Norden.
Sammanfattning
I sammanfattning kan vi se att det har skett stora förändringar i elpriserna i Sverige och Norden under veckan. Spotpriserna har ökat i SE1 och SE2, men minskat i SE3 och SE4. Systempriset har sjunkit med 56 procent, och terminspriserna på råvaror har förändrats. Den tillgängliga kärnkraften har varit hög, och vindkraftsproduktionen har ökat betydligt. Dessa förändringar kan ha en inverkan på elkonsumenter och producenter i Sverige och Norden, och det är viktigt att följa utvecklingen på elmarknaden för att förstå vad som händer och varför.