Ris och ros för regeringens rot-förslag

Regeringens förslag om rot-avdrag får både ris och ros
Regeringens förslag om ett höjt rot-avdrag får både ris och ros. Förslaget välkomnas, men det riktas också hårt kritik mot åtgärden. Regeringen presenterade flera nyheter kopplade till vårändringsbudgeten. Den största nyheten innebär att subventionsgraden för rot-avdraget tillfälligt höjs från 30 till 50 procent.

Byggföretagen välkomnar beskedet
Tanja Rasmusson, näringspolitisk chef på Byggföretagen, är positiv till förslaget. – Byggföretagen välkomnar regeringens besked. Vi har varit tydliga med att en höjning av rot inte vänder krisen för bostadsbyggandet. Samtidigt är varje jobb viktigt när varslen fortsätter att öka, företagen kämpar med att få ihop kalkylerna och arbetslösheten inom bygg ligger runt 10 procent.

Byggnads är besvikna
Kim Söderström, Byggnads förbundsordförande, är mer kritisk till förslaget. – Regeringen verkar bara ha ett enda verktyg att ta till för att försöka stimulera bostadsbyggande och det stora problemet är att det inte fungerar. Det är fruktansvärt idéfattigt och en stor besvikelse. Vi behöver åtgärder för att få spaden i marken för nya byggstarter.

Behov av fler åtgärder
Byggnads vill att staten tar ett större ansvar för bostadsbyggandet och säkerställer en jämnare byggtakt mer anpassad efter landets behov. Bland annat genom att återinföra och utveckla investeringsstödet. – Vi har tillsammans med resten av byggbranschen uppvaktat regeringen vid flera tillfällen och presenterat en rad åtgärder att ta till. Tyvärr har det fallit för döva öron. Nu varslas yrkesarbetare med decennier av kompetens och tvingas söka sig till andra branscher. Lärlingar kommer inte ut på arbetsplatser och känner sig lurade efter tre års studier. Det kommer att få förödande konsekvenser när konjunkturen vänder, säger Kim Söderström.

Andra branschföreträdare kommenterar
Erik Haara, vd Trä- och Möbelföretagen, är positiv till förslaget. – Detta är något svensk byggnäring kämpat hårt för att få igenom och det är mycket glädjande att det sker så snabbt. Det här är ett steg i rätt riktning, men utmaningarna är fortfarande stora för många av våra medlemsföretag. Att rot-avdraget höjs är bra, men fler reformer krävs för att kickstarta byggandet, som exempelvis lättade kreditrestriktioner. Vi behöver också långsiktiga lösningar för att göra byggbranschen mindre känslig för konjunktursvängningar.

Saira Alladin, vd på Installatörsföretagen, är också positiv. – Installationsbranschen har haft det väldigt tufft under en lång tid och vändningen ser ut att dra ut på tiden. Ett höjt rot-avdrag räddar jobb. Därför är det väldigt välkommet med en höjning av avdraget eftersom många av våra medlemsföretag jobbar med renovering.

Konsekvenser för byggbranschen
Debatten om rot-avdraget och byggbranschen är komplex och har många olika aspekter. Det är tydligt att regeringens förslag om ett höjt rot-avdrag får både ris och ros. Medan vissa ser det som en positiv åtgärd för att stimulera byggandet, är andra mer kritiska och menar att det inte är tillräckligt för att lösa de problem som byggbranschen står inför. Oavsett vad man tycker om förslaget, är det tydligt att byggbranschen står inför stora utmaningar och att det behövs en bred och långsiktig strategi för att lösa dem.

spot_img
spot_img

Senaste Artiklar