Drönartekniken tar ett stort steg framåt i Skellefteå
Den 10 juni 2025 invigs Skellefteå Droneport, en ny drönarflygplats som ska användas för utveckling, forskning och utbildning kopplad till drönarteknik. Projektet samlar både lokala och internationella aktörer. Drönarflygplatsen har byggts vid Hammarängen, två kilometer utanför Skellefteå centrum. Bakgrunden är ett projekt från 2022 då drönartester genomfördes på Skellefteå Airport. Efter det uppstod en diskussion om att skapa en permanent testmiljö. Planerna konkretiserades vid en workshop hos Skellefteå Science City. Beslut om byggstart togs 2023.
Byggnation och samarbete
Skellefteå kommun har ansvarat för projektering och markarbete. Anläggningen har byggts i samarbete med Skanska, Skellefteå Kraft och Envico. Flygplatsbolaget på orten har ansvarat för byggnation och drift. Detta samarbete har varit en viktig faktor för att projektet har kunnat genomföras på ett sådant sätt att det möter de höga krav som ställs på en drönarflygplats.
Val av plats
Skellefteå valdes som plats för drönarflygplatsen utifrån flera faktorer. Det kalla klimatet ger möjlighet att testa drönarteknik året runt. Området har också låg flygtrafik och ligger i en region med många glesbygdsområden. Tekniken kan därför användas för att lösa vissa transportbehov. Detta gör Skellefteå till en idealisk plats för att utveckla och testa drönarteknik.
Arctic Aviation Hub
Skellefteå Droneport blir en del av det pågående utvecklingsarbetet inom Arctic Aviation Hub, som drivs av Skellefteå Science City. Arctic Aviation Hub är ett initiativ som syftar till att utveckla och förbättra flygtransporter i Arktis och norra Sverige. Genom att samla experter och organisationer från hela världen kan man dela erfarenheter och komma fram till lösningar som kan förbättra flygsäkerheten och effektiviteten i dessa områden.
Internationellt nätverk med lokal förankring
Projektet beskrivs som en lokal satsning med internationella kopplingar. Målet är att skapa konkreta lösningar för lokala behov, men samtidigt bidra till global teknikutveckling. Detta nätverkande är viktigt för att kunna utbyta idéer och erfarenheter med andra som arbetar med liknande projekt runt om i världen.
Invigning med fokus på samhällsnytta
Under invigningen planeras en rad aktiviteter. Deltagare från teknikföretag, myndigheter och andra organisationer ska samlas för att visa exempel på drönartillämpningar och diskutera framtida möjligheter. En särskild punkt på agendan är drönarteknikens roll för samhällsnyttiga tjänster och hur kommuner kan bidra till fortsatt utveckling. Detta är ett viktigt steg för att visa hur drönartekniken kan användas för att förbättra samhället och människors liv.
Citat från Henrik Littorin
– Det känns väldigt roligt att det gått så snabbt från idé till att drönarflygplatsen står färdig att användas. Det är tack vare alla snabbfotade och engagerade parter som varit delaktiga i färdigställandet trots ett antal utmaningar på vägen. Skellefteå Droneport har redan fått förfrågningar från både företag och akademin som är intresserade att nyttja droneporten för olika projekt. Så vi ser verkligen fram mot att börja använda platsen för utbildning, forskning, testning och kommersialisering av drönarrelaterade tjänster säger Henrik Littorin, Program Manager på Arctic Aviation Hub.
Framtiden för drönartekniken
Invigningen av Skellefteå Droneport är ett stort steg för drönartekniken i Sverige. Det visar att det finns en vilja att investera i och utveckla denna teknik, som kan ha en stor påverkan på samhället i framtiden. Genom att samla experter och organisationer kan man komma fram till lösningar som kan förbättra flygsäkerheten och effektiviteten, samt bidra till en mer hållbar utveckling. Det är spännande att se vad framtiden har att bjuda på för drönartekniken och hur den kan användas för att förbättra människors liv.