Hedemora Energi satsar på nytt kraftvärmeverk
Hedemora Energi undersöker möjligheterna att bygga ett nytt kraftvärmeverk. FVB har gjort en förstudie och ansvarar nu för fördjupningsarbete av den nya anläggningen.
Hedemora Energi har 1100 fjärrvärmekunder i Hedemora kommun och Säters kommun. Produktionen sker genom flera olika anläggningar, där samtliga använder biobränsle. Den största anläggningen är kraftvärmeverket som stod klar 1992 och som nu är i stort behov av renovering för att klara framtida miljökrav.
I förstudien har man undersökt möjligheterna att bygga om den befintliga anläggningen, men även utrett andra alternativ. Hedemora Energi har valt att gå vidare med en lösning med ett gemensamt kraftvärmeverk för både Hedemora och Säter. Det innebär att man då även kommer att bygga en ny fjärrvärmeledning som kopplar ihop dessa samhällen. Längs denna fjärrvärmesträcka ska man dessutom koppla på kunderna i Vikmanshyttan och därmed kan energibolaget lägga ner den ålderstigna hetvattenpannan som finns där idag.
Bäst för miljö och ekonomi
– Utifrån de olika alternativ som FVB har utrett var det både ekonomiskt och miljömässigt det bästa alternativet att investera i ett nytt gemensamt kraftvärmeverk. Det har också flera skalfördelar, säger Peter Fant, fjärrvärmechef på Hedemora Energi.
Energibolaget har nu handlat upp kompetens och resurser för förprojektering, framtagande av upphandlingsunderlag och att sköta upphandlingen av ett nytt kraftvärmeverk. FVB har ansvarat för att ta fram förfrågningsunderlag för processdelarna panna, turbin och yttre bränslehantering. Där ingår också att ta fram förfrågningsunderlag för bygg och mark, för vilket Kadesjös Ingenjörsbyrå ansvarar för.
Krävs stort kunnande
– Hjälpen vi får från FVB är ovärderlig, för vi har ingen sådan kompetens eller resurser hos oss. Vi bygger en ny anläggning var 40:e år, så därför var det angeläget för oss att anlita ett bolag som är vana att arbeta med sådana processer. När vi upphandlade den här tjänsten, så ställde vi höga krav på kunnande och kvalitet. FVB har genomfört ett väldigt gediget och bra arbete, så vi är nöjda, säger han vidare.
Hedemora Energi går lite mot strömmen som väljer att utreda kraftvärme, för det är väldigt få energibolag som nu investerar i ny kraftvärme.
– Vi har tittat på olika alternativ och vi får inte ihop den ekonomiska kalkylen om vi enbart skulle ha satsat på en hetvattenpanna, utan det blir lönsamt vid kraftvärme. Och vi tror på den gröna omställningen, även om det är svajigt nu, så talar det mesta för att vi kommer att ha en ökad elanvändning framöver och då blir kraftvärme en viktig resurs, säger Peter Fant.
Fakta
Kraftvärmeverket är planerat att ligga i södra delen av Hedemora. Anläggningen kommer att ha en termisk effekt på 35 MW och el-effekt 9 MW. Investeringsbeslutet är planerat att tas under hösten/vintern 2025/2026.