Finlands ekonomi väntas växa efter en svag period, men osäkerheten är fortsatt stor. Försvarssatsningar och infrastrukturinvesteringar kan bli avgörande faktorer för fortsatt tillväxt.
Finlands ekonomi ser ut att lämna den senaste konjunktursvackan bakom sig. Det skriver Näringslivets forskningsinstitut Etla i sin senaste prognos. Bruttonationalprodukten beräknas öka med 1,2 procent under 2025 och med ytterligare 1,4 procent året därpå.
– Alla vet att tillväxten varit alltför långsam, och att bara vänta är förenat med stora risker, säger Etlas vd Aki Kangasharju i ett pressmeddelande.
Fördelen med att agera – inte vänta
Enligt Kangasharju innebär passivitet en större risk än att agera offensivt.
– Det behövs reformer, och det är klokt att inkludera skatteincitament för att få igång tillväxten i tid, säger han.
Etla förutspår att både privata och offentliga investeringar kommer att öka under året. Den privata konsumtionen förväntas stärkas något, medan offentliga nedskärningar tros dämpa ökningen av offentlig konsumtion.
Sysselsättningen på väg upp
Med den förväntade tillväxten väntas också sysselsättningsgraden öka. Arbetslösheten spås ligga på 8,2 procent i år och minska till 7,9 procent nästa år. Inflationen bedöms förbli låg under 2025 och först nå en mer normal nivå på 1,8 procent först 2027.
Exporten fortfarande ett frågetecken
Trots att efterfrågan på världsmarknaden återhämtar sig tror Etla inte att Finlands nettoexport kommer att visa ett överskott i närtid. Den ekonomiska och geopolitiska oron väntas även fortsättningsvis tynga euroområdet.
Den största risken i prognosen rör handelsrelationerna mellan USA och EU. Etla varnar för att tullar och ökad osäkerhet kring den ekonomiska politiken kan hämma handeln över Atlanten.
– Det finns en tydlig risk för att nya tullar minskar handeln mellan EU och USA och därmed saktar ned tillväxten på båda sidor. Vad som faktiskt sker beror till stor del på EU-kommissionens förmåga att förhandla, säger Etlas prognoschef Päivi Puonti.
Inhemsk efterfrågan och försvarssatsningar kan väga upp
Enligt Puonti kan dock euroområdets interna efterfrågan kompensera för förluster i exporten om den yttre marknaden försvagas.
– De stora europeiska ländernas planer på lånefinansierade satsningar på försvar och infrastruktur, särskilt i Tyskland, kan väga upp för eventuella exportbortfall, säger hon.
Etla lyfter försvarsinvesteringarna som en potentiellt avgörande faktor för att hålla tillväxten uppe i ett läge där osäkerheten i världsekonomin förblir hög. Detta kan innebära att Finland kan få en positiv effekt av de ökade försvarssatsningarna, inte bara genom den direkta investeringen, utan också genom den indirekta effekten på den inhemska efterfrågan.
Det är viktigt att notera att osäkerheten i världsekonomin fortfarande är hög, och att många faktorer kan påverka Finlands ekonomi. Därför är det viktigt att följa utvecklingen nära och anpassa sig till eventuella förändringar.
I slutändan är det viktigt att Finland fortsätter att arbeta för att öka tillväxten och sysselsättningen, samtidigt som man tar hänsyn till de risker och osäkerheter som finns i världsekonomin. Genom att investera i försvar och infrastruktur, samt genom att främja den inhemska efterfrågan, kan Finland stärka sin ekonomi och öka sin konkurrenskraft på den globala marknaden.