Körsträckor för fordon
Den totala körsträckan för svenskregistrerade fordon, som inkluderar personbilar, lastbilar, bussar och motorcyklar, ökade med drygt 1 procent under 2024 jämfört med 2023. Detta innebär att personbilar körde längre sträckor, medan tunga lastbilar körde kortare sträckor.
Körsträckor för personbilar
Körsträckan för personbilar var 6 615 miljoner mil under 2024, vilket är en ökning med nära 2 procent jämfört med 2023. Det är framför allt privatägda personbilar som står för denna ökning. Personbilar som går på diesel körde i genomsnitt 1 419 mil under 2024, vilket är 24 procent längre än genomsnittet för alla personbilar. Bensinbilar körde i genomsnitt 868 mil, vilket är en kortare sträcka än för något annat bränsle. Laddhybrider och gasbilar körde allra längst under 2024, med en genomsnittlig körsträcka på nära 1 500 mil.
Körsträckor för lastbilar
Lätta lastbilar kördes i genomsnitt 1 303 mil under 2024, vilket är en minskning med 2,1 procent jämfört med 2023. Tunga lastbilar kördes i genomsnitt 4 006 mil, vilket är en minskning med 1,5 procent. Både lätta och tunga lastbilar hade den lägsta genomsnittliga körsträckan sedan 1999. Det sämre konjunkturläget är en möjlig förklaring till denna minskning.
Alternativa bränslen
Andelen av totala körsträckan med bussar som går på alternativa bränslen, som inte är bensin eller diesel, är idag 30 procent. Detta är en ökning jämfört med för 10 år sedan, då andelen var 23 procent. Gasbussar står för en ökning från 17 till 21 procent under samma period, medan etanolbussar nästan har försvunnit. Elbussar har tillkommit under senare år och deras andel av totala körsträckan är idag 8 procent. Det är framför allt stadsbussar som drivs med el.
Trender och förändringar
Körsträckorna för fordon påverkas av en mängd olika faktorer, som konjunkturläge, bränslepriser och miljökrav. Det är viktigt att följa dessa trender och förändringar för att förstå hur transportsystemet utvecklas och hur det kan bli mer hållbart och effektivt. Genom att analysera körsträckor och bränsleanvändning kan vi identifiera mönster och trender som kan hjälpa oss att skapa ett mer miljövänligt och effektivt transportsystem.