Den här topplistan tar inte med djurarter där endast enstaka individer besöker Sverige ibland. Ett exempel är fiskar och valar, såsom sillkung och öresvin, som i sällsynta fall kan ta sig in i svenska vatten. Ett annat exempel är exotiska fåglar, som under flytt kan ta ovanliga rutter och hamna i Sverige. Med det sagt, här är Sveriges häftigaste djur enligt oss!
15. Vildsvin
Ett vuxet vildsvin är en klump som är uppåt 1,5 m lång, 1 m hög och kan väga 200 kg.[2] Suggorna och ungarna lever i flockar medan hanarna lever ensamma – förutom när det är parningsdags givetvis.
Vildsvin har ett dåligt rykte eftersom de kan böka upp mycket mark på kort tid, och ibland hävdas det att de är farliga och aggressiva. Men i vanliga fall är vildsvin skygga – farliga situationer brukar i princip bara uppstå när människor jagat och kanske skadat dem.[3]
14. Järv
Järvar blir 70-85 cm långa[5], men kan trots deras ringa storlek döda fullvuxna renar. Detta är främst vid skare, då renar går igenom snön, men järven tack vare sina stora tassar kan springa ovanpå. Vid goda förhållanden kan järven döda många renar på kort tid, som den sedan sparar. Detta har gett upphov till missförståndet att järven bara dödar för dödandets skull. Det är också vanligt att den äter kadaver från djur som andra rovdjur fällt.
En oväntad förmåga är att järven kan hoppa 1,5 m rakt upp.[6]
Järven heter wolverine på engelska, precis som X-men-karaktären den delar vissa egenskaper med (båda är exempelvis ensamvargar och har klor).
13. Fladdermöss
I världen är det vanligt med blodsugande fladdermöss, men i Sverige lever alla på insekter. De är nästan alltid nattaktiva och under dagarna håller de till i någon håla, till exempel i ett hus eller träd. På sommaren kan det hända att en fladdermusunge som håller på att lära sig flyga virrar sig in i ens hem. Om den inte tar sig ut själv kan man försiktigt bära ut den och hänga den uppochner i en gren eller på en vägg. Man kan även ge den lite vatten på en tesked.
De flesta svenska fladdermusarter övervintrar i landet och går då i vinterdvala. De andra flyttar till sydligare breddgrader.
Fladdermöss är häftiga på många sätt – de orienterar sig med ekopejling, de sover hängandes uppochner och de är de enda flygande däggdjuren.
Det är inte så svårt att få se en fladdermus om man tänker på några saker. De flesta vaknar en stund efter efter solen gått ner och ger sig då ut på insektsjakt. Då kan man se dem mot den ljusa sommarhimlen, som små fåglar, fast helt tysta och med en annan flygstil. Två platser som är bra att spana vid är ovanför sjöar och vid gatlyktor, för där samlas insekter.
Fotona visar två av fladdermusarterna i Sverige – nordisk fladdermus (övre) och fransfladdermus (nedre).
12. Europeiskt lodjur
Lodjurets främsta föda är rådjur, men om det finns mycket ren, tjäder, ripa eller orre äter den lika gärna dem. Ett lodjur dödar ungefär ett bytesdjur i veckan.
Vid en inventering vintern 2015/2016 fanns det cirka 1 300 lodjur i Sverige, vilka var utspridda i hela landet förutom på Gotland.[9] Mest lodjur fanns det i ett stråk från Uppland till Dalsland, längs södra Norrlandskusten och i delar av Norrland.
Lodjur lever ensamma, förutom honor som har nyfödda ungar.
11. Vanlig tumlare
Tumlaren finns både på västkusten och i Östersjön. På västkusten är de många fler och man ser dem oftare i grupper än i Östersjön, där de ofta är ensamma. Det är väldigt oklart hur många tumlare det finns i Östersjön, men enligt WWF är det under 1 000 stycken, och de påträffas oftast utanför Skånes kust.[10] I Skagerrak, Kattegatt och danska Bälten tros det finnas 36 000 tumlare.[10]
Tumlaren brukar inte hoppa upp ur vattnet, utan man ser endast ryggfenan och övre delen av ryggen ”tumla” förbi ovanför vattenytan. De brukar vanligtvis hämta andan varannan minut, och kan dyka ner till 200 m.[11]
Som vuxna blir de runt 1,5 m långa.[10] De äter mestadels fisk, men även kräftdjur och bläckfiskar.
Förutom tumlaren finns det en del andra valar som kommer på tillfälligt besök i svenska vatten (både på västkusten och i Östersjön), men som inte bor eller fortplantar sig här. Vanligast av dessa är vitnosdelfinen och öresvinet.
10. Tornseglare
Det häftiga med tornseglaren är att den spenderar nästan hela sitt liv i luften. Så fort den lärt sig flyga tar den till luften och stannar sedan där tills första häckningen, vilket är först när den är cirka 2 år gammal. Sedan lyfter den igen och stannar i luften tills nästa häckning. De äter, dricker, sover och kan till och med para sig i luften. Deras föda består i huvudsak av insekter och när de ska dricka flyger de över en vattenmassa, öppnar näbben och skopar upp vatten. När de ska sova flyger de högt upp i luften och glidflyger sedan så mycket som möjligt samtidigt som de ibland slår med vingarna. Troligtvis har de någon sorts halvsömn, precis som valar. De lägger sig gärna i motvind, vilket ökar lyftförmågan, men som å andra sidan sveper dem bakåt och gör att de behöver flyga tillbaks på morgonen.
9. Pilgrimsfalk
Det häftiga med pilgrimsfalken är att den är världens snabbaste djur. Den kan nämligen nå hastigheter på uppåt 390 km/h! [22] Detta är när den dyker, eftersom den då kan få sin kropp att bli otroligt aerodynamisk. Pilgrimsfalken jagar sina byten ovanifrån och använder ibland sin höga fart för att i stort sett krascha in i andra fåglar och på så sätt ta dem ur spel.
8. Älg
Det är endast tjurarna som får horn, vilka börjar växa varje år på senvintern för att sedan tappas igen nästa vinter.
7. Varg
Sveriges nuvarande vargpopulation härstammar från endast ett fåtal individer, vilket gör att vargpopulationen har en svag genetisk bredd, vilket i sin tur gör att alla kan slås ut av exempelvis ett virus. Detta gör också risken för rena genetiska defekter stor.
Värst för vargen är nog ändå att den från och med 2010 får jagas igen. Jakten sker dock i reglerad form.
6. Silvertärna
Det häftiga med silvertärnan är att den troligtvis är den fågel som flyttar längst av alla fåglar i världen. Efter häckningen flyger de nämligen till – Antarktis! Tro det eller ej, men dessa fåglar flyger tvärs över hela jordklotet, ibland hela vägen från Arktis till Antarktis och tillbaka på ett år. Beroende på exakt vilken population av silvertärnor man tittar på varierar sträckan något, men ofta flyger de runt 7 000 mil per år[16].
5. Sälar
Gråsälen (översta bilden) lever främst i Östersjön, där det finns ungefär 30 000 st.[17] Gråsälen är Sveriges största säl – hanarna kan bli 3 m och väga 300 kg, medan honorna kan bli 2 m och väga 200 kg.[17]
Knubbsälen (mittersta bilden) kan bli 170 cm lång och väga 105 kg (honorna blir nästan lika stora som hanarna).[17] Det finns runt 15 000 knubbsälar i Sverige, varav de flesta lever på västkusten, och några hundra lever i kolonier i södra Östersjön.[17]
Vikaren (nedersta bilden) lever i Östersjön, där det finns 8 000 till 11 000 st.[17] Vikaren är lite kortare än knubbsälen, men brukar kunna väga lite mer.
4. Europeisk ål
Det häftiga med ålen är att alla ålar i Sverige är födda någon helt annanstans – nämligen utanför Nordamerika, i den del av västra Atlanten som kallas Sargassohavet! Här, 700 mil bort, kläcks de och driver sedan med strömmarna mot Sverige samtidigt som de växer till sig och får allt bättre simförmåga. Man tror att det tar 1-3 år för ålarna att nå Sverige, och väl här vandrar de upp i åar och sjöar, både via västkusten och Östersjön. Här lever ålen sedan sitt liv, tills den mot slutet av sitt liv vandrar tillbaks till Sargassohavet, leker och dör.
En annan häftig sak med ålen är att den kan ta sig kortare sträckor över land.
3. Mal
Den största svenska mal som fiskats upp tros vara en cirka 3,6 m lång och 180 kg tung bjässe som fångades i Båven 1870.[18] Det är dock väldigt sällsynt att de blir så stora.
Numera är malen fridlyst och rödlistad. Hur många malar som finns i Sverige har forskarna ingen direkt koll på, men det rör sig uppskattningsvis om runt 1 000 reproduktiva individer.[18]
Den nedersta bilden visar en mal i Frankrike som attackerar duvor. Normalt är det dock fisk som står på menyn.
2. Brunbjörn
Om brunbjörnen attackerar än människa är det i alla fall inte för att äta upp denne. Brunbjörnen äter i huvudsak växter, blåbär och myror. Men den dödar även större däggdjur, och då främst älgkalvar.
Hanarna brukar väga 100-350 kg och honorna 60-200 kg.[19] Den stora variationen i vikt beror mycket på att björnen går i ide under vinterhalvåret och där tappar en stor del av sin kroppsvikt.
Brunbjörnen har ungefär samma utbredningsområde som järven, alltså i fjälltrakterna och de angränsande skogarna. År 2013 fanns knappt 3 000 björnar i Sverige.[19]
1. Brugd
Brugden simmar långsamt och nära vattenytan, ofta med ryggen och ibland nosen ovanför vattenytan, vilket gjort att den fått ett rykte om sig att vara ett mytiskt havsvidunder, likt Storsjöodjuret. Den är dock helt ofarlig för människan, eftersom den endast äter plankton. Därför har den en gigantisk mun som likt valar slukar och silar stora mängder vatten.