Stockholms stad säger upp avtalet med Swedavia för Bromma flygplats. Nu fortsätter arbetet med att utveckla Bromma parkstad.

Området som Bromma flygplats upptar är ett av få större sammanhängande områden med möjlighet till bostadsbyggande och stadsutveckling. Bromma parkstad ska bli en ny klimatsmart stadsdel med plats för omkring 16 000 bostäder, grönområden och arbetsplatser.

Historiskt beslut

– Det här är ett historiskt beslut, genom att säga upp avtalet för Bromma flygplats tar Stockholm ett avgörande steg för att utveckla Bromma parkstad. Redan efter årsskiftet kommer flygplatsen i praktiken att stå tom då flygbolaget BRA flyttar sin verksamhet till Arlanda. Vi vill nu inleda en konstruktiv dialog med Swedavia och regeringen om att tidigarelägga avvecklingen, det är inte rimligt att skattebetalarna tvingas subventionera en flygplats för ett fåtal privatjetar när linjetrafiken försvinner, säger Karin Wanngård (S), finansborgarråd.

Ju fortare desto bättre

– Vi längtar efter att få börja bygga Bromma parkstad och byta buller mot bostäder. Ju fortare flygplatsen kan avvecklas desto fortare kan vi sätta igång och bygga. 16 000 bostäder ska rymmas på själva flygfältet men räknar vi in även närområdet så handlar det om totalt cirka 22 500 bostäder och vårt mål är att hälften av dem ska vara hyresrätter, säger Clara Lindblom (V), bostads- och fastighetsborgarråd.

Avvecklas senast 2038

Att 90 personer varslas av Swedavia på Bromma Stockholm Airport har Branschaktuellt nyligen rapporterat om.

Stockholms stads avtal med statliga Swedavia gäller till och med den 31 december år 2038 och måste från stadens sida sägas upp senast tre år före avtalstidens utgång.

Beslutet som nu tagits ger staten goda planeringsförutsättningar för en ordnad avveckling av flygplatsen senast år 2038.

– Bromma flygplats är snart historia. I den djupt allvarliga miljö- och klimatkris vi befinner oss i är det viktigare än någonsin att skydda städernas grönska. Bromma parkstad är en chans att bygga en grön och härlig stadsdel för nuvarande och framtida stockholmare utan att röra någon värdefull natur, säger Åsa Lindhagen (MP), miljö- och klimatborgarråd.