Under det rådande ekonomiska läget har många arkitekter blivit utan uppdrag. Samtidigt står svensk byggnadsindustri inför en omfattande kompetensutmaning. Särskilt stor är efterfrågan på kompetens inom BIM och cirkulärt byggande. Därför passar nu många arkitekter på att vidareutbilda sig för att kunna bidra med den spetskompetens marknaden saknar. Det menar utbildningsanordnaren Nackademin, baserat på insikter och data från branschen.

Svensk byggindustri har drabbats mycket hårt av de senaste årens ekonomiska utmaningar och många byggnationer har avstannat. Enligt Sveriges Arkitekter uppgick arbetslösheten bland arkitekter till 6,3 procent under våren 2024*. Samtidigt vittnar många företag inom industrin om att de saknar essentiell spetskompetens. Som ett sätt att täcka upp luckan ordnar Nackademin kurser inriktade på exempelvis BIM och cirkulärt byggande.

– Vi har många duktiga arkitekter i Sverige som just nu sitter och väntar ivrigt på att uppdragen ska trilla in igen. Det är tydligt för oss att det finns ett sug att använda den här tiden till att passa på att vidareutbilda sig inom områden som på sikt kommer bli stora plus i CV:t. Därför har vi valt att anordna kurser som ger kompetensutveckling till just arkitekter, i hopp om att kunna bidra till att minska den rådande arbetslösheten inom gruppen, säger Astrid Westfeldt Corneman, VD på Nackademin.

Digitaliseringen av bygg- och anläggningsbranschen har gått snabbt. I en nyligen genomförd undersökning anser 72 procent av byggföretagen i Sverige att de kommit långt eller mycket långt i sin digitaliseringsresa**. Som en naturlig effekt av detta ökar efterfrågan på digital samhällsbyggnadskompetens i takt med att allt större delar av branschen digitaliseras.

Nackademins utbildningar inom BIM syftar till att effektivisera byggnadsindustrin och riktar sig främst till de som redan idag använder sig av BIM-verktyg, men som ser ett behov av att använda dessa på ett bättre sätt. Enligt en enkätundersökning bland företag som Nackademin genomförde under 2023-2024 uppgavs över 300 medarbetare ha behov av att gå en utbildning för att förbättra användningen av BIM-verktyg.

– Digitala processer ligger till grund för det mesta vi levererar i bygg- och fastighetsbranschen. Att förstå hur vi använder ny teknologi och plattformar på ett enhetligt och effektivt sätt gör att vi kan utveckla vår process, affär och inte minst morgondagens kompetenser. När människor och teknologi harmoniserar kan vi utveckla våra processer, skapa bättre byggda miljöer och ta vara på vår jord på ett hållbart sätt, säger Rikard Matson, VD på Insikt.

Det rådande ekonomiska världsläget har bidragit till att många människor upplever en otrygghet i sin anställning och karriär. Men i den ekonomiska oron ser Nackademin en möjlighet för såväl arbetsgivare som anställda att kunna ställa om och fokusera på kompetensutveckling och vidareutbildning.

– Det är givetvis jättetråkigt att många arkitekter står utan arbete nu. Men vi hoppas kunna hjälpa så många som möjligt att passa på att vidareutbilda sig under tiden de står mellan uppdrag. Oavsett om det sker via en befintlig arbetsgivare eller på eget initiativ så kommer det vara en riktig boost, inte bara för CV:t hos den enskilda individen, utan på sikt för hela den svenska industrin, säger Astrid Westfeldt Corneman.