Det finns ungefär 300 arter sköldpaddor. De har bosatt sig i alla möjliga klimat och miljöer, förutom de allra kallaste!
De finns djupt inne i djungeln, men även ute på savannen och till och med i öknen. Det finns arter som lever i saltvatten och andra som lever i sötvatten. Det finns många arter i Europa.
För ungefär 4 000 år sedan fanns det sköldpaddor i Sverige, men klimatet blev kallare och de dog ut. Nu kan man ibland hitta sköldpaddor i sjöar runt om i Sverige, men det är dessvärre husdjur som släppts ut av djurägaren, som tröttnat! Oftast handlar det om Nordamerikanska arter som lever i ett klimat som påminner om vårt svenska klimat.
Om vintrarna är milda och de hittar övervintringsplatser så klarar de sig alldeles utmärkt, men många dör när vintern närmar sig. Vår sommar är dessutom lite för kort för att de ska kunna etablera sig och föröka sig.
En del människor tror att sköldpaddor kan kliva ur sitt skal, men det är inte möjligt. Skalet är nämligen en del av deras skelett och revben, bröstben och ryggrad är sammanvuxna med skalet. Skölden är däremot ett mycket bra skydd mot rovdjur.
När sköldpaddan blir hotad drar den in huvudet i skalet och ”stänger” sedan till öppningarna med hjälp av benen.
Det finns till och med sköldpaddor som har bukskalet delat, med ett eller två ”gångjärn”, vilket innebär att de kan stänga till skalet fullständigt, med mjukdelarna helt skyddade!
En del vattenlevande sköldpaddor har dock inget yttre skal, utan istället en tjock läderartad sköld, och kallas därför lädersköldpaddor. Alla sköldpaddor är äggläggare, och trots att en del sköldpaddor lever i vatten så lägger samtliga sina ägg på land.